2020. március 20., péntek

Internet kisOkos


Egy előző írásban szó volt a routerről, a HGW-ről és a modemről, így ezeket a fogalmakat most nem is részletezném.

Jellemző szituáció a következő: elköltöztünk (vagy eddig nem volt ilyen szolgáltatásunk) és szeretnénk élvezni az internet nyújtotta előnyöket, lehetőségeket, így besétálunk a kiszemelt szolgáltató ügyfélszolgálatára és megkötjük a szerződést.

Rögtön felmerülhet az első kérdés - melyik szolgáltatóhoz menjünk. Ebben sajnos nem lehet egyértelmű tanácsot adni, hiszen megszámlálhatatlan szolgáltató tevékenykedik hazánkban. A lehetőségeknek inkább az szab határt, hogy melyik településen és annak melyik részén lakunk. Sajnos előfordul, hogy az adott szolgáltató a szomszéd utcában még elérhető, nálunk viszont nem, mert műszaki okok miatt nem tudta a hálózatát kiépíteni. Némi öröm az ürömben, hogy a legtöbb cég honlapján tudunk konkrét címre keresni, így egyből látható, hogy rendelkezésre áll-e és milyen lehetőségeink vannak.
Technológiailag lehet vezetékes vagy vezeték nélküli. A vezeték nélküli szolgáltatás az ország elég nagy részén elérhető valamilyen szolgáltatónál, a leggyakrabban a település legmagasabb pontján (pl templomtorony, víztorony, toronyház, stb) elhelyeznek egy adót és ide csatlakozhatnak az előfizetők.
Vezetékes szolgáltatás biztosítható telefonvonalon, optikai kábelen, kábel TV hálózaton.
Ha összeült a családi kupaktanács, érdemes megbeszélni, hogy hány TV csatornára van igény, milyen tematikájúak (mese, sport, ismeretterjesztő, stb). Át kell gondolni, hogy az internetet mire szeretnénk használni - ha csak át szeretnénk futni egy nehéz nap után a híreket, olvasgatni szeretünk, nos erre bőven elegendő az elérhető legkisebb sávszélesség. Ha a különböző online játékok, videók érdekelnek, akkor érdemes egy jó erős közepes sebességű kapcsolat. Olyanoknak, akik rendszeresen letöltenek programokat, videókat egyéb tartalmakat, nos nekik a magasabb sávszélesség ajánlott.
Szándékosan nem írtam konkrét értékeket, hiszen ezek az adott szolgáltató adott ellátási területe alapján változnak. Nyilván írhatnám, hogy letöltéshez legalább 500 MBit-es internetet igényeljünk - ha csak maximum 30 MBit elérhető nálunk mindenféle alternatíva nélkül, nos akkor nincs mit tenni. Ilyen sebességgel is lehet online filmeket nézni, csak ekkor kompromisszumot kell kötni a minőség javára. A szolgáltatóhoz besétálva, az ügyfélszolgálat is készséggel áll rendelkezésünkre, segít a számunkra legmegfelelőbb csomagok kiválasztásában.

Ha megtörtént a választás és megköttetett a szerződés, a szolgáltató kijelöl egy időpontot, amikor a munkatársa kiszáll a címre és elvégzi a szükséges létesítési munkát.

Vezetékes elérés esetén a szolgáltató biztosítja a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges eszközt, ez napjainkban a korábbi cikkben is ismertetett HGW nevű eszköz.
A HGW legfontosabb feladata, hogy az előfizető a saját eszközeivel tudjon csatlakozni a szolgáltató hálózatára és azon keresztül az internetre.

Még mielőtt erre sor kerülne, érdemes előre eldönteni, megbeszélni, hogy hová kerüljön az eszköz. Ha WiFi-t is szeretnénk használni, érdemes minél jobban a ház/lakás képzeletbeli középtájékára tervezni a helyét. Egy 230 V-os csatlakozásra is szükségünk lesz az eszköz áramellátásához. Ezt akár hosszabbítóval is meg lehet oldani, hiszen maximum 10-15 W teljesítményűek ezek a készülékek.Optikai HGW

Telefonos csatlakozás esetén ha már van meglévő bekötés és az megfelelő helyen van, nem szükséges újra fúrni-faragni. Ha még nincs és új létesítés történik, a kívánt helyre felszerelnek egy RJ11-es csatlakozót, innen kapja a vonalat az eszköz.
 
 
Egy ilyen telefoncsatlakozó kerül fel a falra
 
 
KábelTV-s bekötés esetén kb. 0,5 cm átmérőjű furat szükséges a falban/mennyezetben a vezeték átfűzéséhez (feltéve ha már nincs előre bekábelezve a falban). Az itt használt koax kábel befűzhető kábelcsatornába is, ügyelve a hajlításokra, törésekre. Alapvetően jól viseli ha megtörik 90°-ban, óvatosan be lehet tuszkolni a legkisebb zugokba is. Egyedül arra vigyázzunk, hogy ne hajlítgassuk gyorsan ide-oda, mert eltörhet a legbelső réz vezető szál. Ha optikai kábelt fognak bekötni, ennél kicsit érdekesebb a helyzet, hiszen minden optikai kábelnek van egy minimális hajlítási szöge, ami jóval nagyobb, mint az előzőekben említett koax esetében. Ezeket nem szerencsés megtörni derékszögben. Jóval nagyobb ívben szabad vele kanyarodni, egy kisebb labda (kb. 5 cm átmérőjű) ívével számolhatunk éppen ez miatt nem is szoktuk kábelcsatornába húzni. Ha felújítás előtt állunk és a falban szeretnénk elhelyezni, konzultáljunk szakemberrel, mert körültekintően kell kialakítani a védőcsövezést.

A fenti képen látható eszköz 4 db (sárga színű) kábeles ethernet csatlakozással van ellátva, ezeken keresztül köthetjük össze a világhálóval a saját eszközeinket. Ezen felül a legtöbb eszköz vezeték nélküli (WLAN ) csatlakozást is kínál, így a legtöbb notebook, tablet, mobiltelefon is képes lesz elérni a világhálót. A készüléket a szolgáltató úgy adja át, hogy az be van állítva és működésre kész. Ha esetleg szükséges további beállítást eszközölni, mindössze egy laptop vagy tablet (mobiltelefon kijelzőjén nehézkes lehet a beállítás és sok esetben nincs mobilra optimalizálva a weboldal) szükséges, amin van egy böngészőprogram. A lépéseket megtudhatjuk az eszközhöz mellékelt néhány oldalas ismertetőből, de a legalapvetőbb információk megtalálhatók a készülékre ragasztott matricán is (általában az aljára ragasztják).
Lehetőségünk van beállítani a kiosztott IP címtartományt (a legtöbb esetben nem szükséges módosítani), a WLAN beállításokat (megadhatunk egyéni hálózatnevet, jelszót), valamint a hálózat védelmét ellátó tűzfal működése is megtekinthető, szükség esetén módosítható.
Nyilván nem csak ennyi funkciót tud kezelni, de a szolgáltató biztonsági és technikai okokból korlátozza az egyes funkciók elérhetőségét, így például ha van élő, előfizetett telefon szolgáltatásunk, akkor megtekinthető ennek állapota is, de az egyes paraméterek nem módosíthatóak - sok esetben nem is láthatóak.

Nem esett még szó a vezeték nélküli internet elérésről. Amennyiben úgy döntünk, hogy egy mobilszolgáltatóval szerződünk le, vásárolhatunk egy úgynevezett hordozható WiFi HotSpot-ot.

Be kell helyezni az előfizetéshez kapott SIM kártyát és gyakorlatilag használatra kész. A hozzá kapott dokumentációból (vagy az eszközre ragasztott matricáról) megtudhatjuk az általa sugárzott WiFi nevét és jelszavát. Természetesen itt is lehetőség van testre szabni a működést, amit a mellékelt kézikönyv magyarázata alapján tehetünk meg. Ezen kívül a legtöbb eszköz beépített akkumulátorral rendelkezik, így magunkkal vihetjük bárhová. A hálózati lefedettség (és a szerződött adatkeret) erejéig mindenkor és mindenhol biztosítja az eszközeink számára az online kapcsolatot.
Fontos megjegyezni, hogy ezen opció inkább böngészéshez, vagy kisebb-közepes adatforgalmat generáló tevékenységekhez javasolt, hiszen minden szolgáltatónál maximalizálva van a leforgalmazható havi adatmennyiség. Játékok, videók letöltésével hamar kimerülhet ez a keret.

Helyhez kötött vezeték nélküli internet esetén a szolgáltató egy antennát fog a háztetőre telepíteni.


Fontos megjegyezni, hogy az előfizetőköz telepített antennának az adóra szabad rálátással kell rendelkeznie. Ez többszintes házak, lakások esetén nem probléma, alacsonyabb építésű ingatlanok esetén egy magas árbócra lehet szükség (ez azonban egy esetleges vihar esetén villámhárítóként viselkedhet, így körültekintően kell eljárni a telepítés során). Szolgáltatónként változik, hogy biztosít-e routert az előfizetőnek vagy azt magunknak kell beszerezni (a technológiából adódóan itt nem szükséges modem vagy HGW). Az antennából jövő kábel csatlakoztatható akár közvetlenül a számítógéphez is, a megfelelő hálózati beállítások elvégzését követően azonnal van internetkapcsolat. 
Itt valamennyivel rugalmasabb a kábelezés, hiszen UTP (vagy FTP) kábeleket alkalmaznak, ezek könnyen elférnek a kisebb kábelcsatornákban is.

Bízom benne, hogy soraim hasznosnak bizonyulnak és sikerült új információkkal szolgálni.

Boldog internetet kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése