szombat, szeptember 30, 2023
Technika

Kábeldzsungel-irtás

A fenti kép nem az én szobámban készült, de néhány éve még akár készülhetett is volna.
A minket körülvevő technika működéséhez a legfontosabb „kellék” az elektromos áram. Annak ellenére, hogy egy ideje már létezik az energiának vezeték nélküli átadása (gondolok itt a mobiltelefonoknál elérhető vezeték nélküli töltésre), ez még csak kis távon működik és korlátozott teljesítménnyel. A monitorok, számítógépek, nyomtatók kábeles csatlakoztatást igényelnek – bár azt a technikai fejlődését figyelembe véve nem lehet megmondani, hogy néhány hónap vagy év múlva milyen megoldások lesznek elérhetőek.
Ezen felül ott vannak a különböző eszközök összeköttetését biztosító vezetékek – USB, ethernet, audio és egyebek. Annak ellenére, hogy a vezeték nélküli összeköttetés térhódítása egyre nagyobb, gondolok itt arra, hogy ma már a legtöbb nyomtató csatlakoztatása WiFi-n keresztül is megoldható, nem számít különlegesnek a Bluetooth alapú hangátvitel. Amely eszközök ilyen funkcióval nem rendelkeznek vagy a felhasználó inkább a vezetékes csatlakozást preferálja, akkor marad a kábeles csatlakozás.
Gondoljunk egy hétköznapi esetre, a felhasználónak van egy asztali számítógépe, nyomtatója, szokott Skype-olni a külföldön élő rokonaival.
Ekkor a számítógépbe a következő vezetékek fognak csatlakozni:

  • elektromos kábel
  • billentyűzet vezetéke
  • egér vezetéke
  • monitor 
  • ethernet
  • headset vagy hangszóró kábele
  • USB kábel a nyomtatótól

Ezen felül a monitornak is kell tápcsatlakozás, a nyomtatónak és ha hangszórót használ, az szintén némi áramot igényel. Továbbá ott vannak az eszközök és a számítógép közötti összekötő kábelek. Ezen felül még kell 4 darab 230 V-os csatlakozás az eszközök közelébe, ami a legtöbb esetben hosszabbítóval valósul meg.
Azt, hogy megelőzzük a fenti képen látható állapotot, számos praktikát tudunk bevetni. Az elektromos kábelek összefogására a legjobb megoldás a kábelspirál.

A fenti képen látható állapotban, tekercsben, méterre lehet megvásárolni a legtöbb villamossági üzletben vagy barkácsáruházban 50-100 Ft/m áron beszerezhető. A fenti fekete színű illusztráción kívül van fehér és átlátszó változatban is. Ha összefogjuk a kábeleket kötegbe, ezt csak rá kell tekerni és összetartja őket. Az mellett, hogy rugalmas marad a köteg, rendezettebbé teszi őket. Egy másik köteget képezhetünk a többi szabadon lévő vezetékből, USB, hangszóró és egyéb kábelekből. Az asztal alatti elvezetéshez – ahol pl a monitor vagy a hangszóró vezetékei futhatnak, az asztallap alá rögzíthetőek például ilyenek:

Ezek szintén 100-200 Ft körül kaphatóak, az alján lévő ragasztóval lehet a kívánt helyre rögzíteni. Aki nem bízik benne, egy rövid csavarral akár fel is tudja fúrni. A bal oldali változat több, a jobb oldali 1-2 kábel felfogatására alkalmas. Előnye, hogy gyorsan és könnyen lehet kioldani, így szükség esetén ki vagy be lehet fűzni a vezetékeket. Szintén beszerezhető a villamossági és elektronikai szaküzletekben. Szintén jó megoldás lehet a réselt kábelcsatorna (lásd lentebb), de ez inkább az ipari felhasználóknak szánt termék, úgy tudom nem is olcsó – de ha valaki olcsón hozzá tud jutni, az asztal alatti kábelezéshez ez is jó megoldás.

A függőleges elvezetéshez használható a sokak által ismert hagyományos kábelcsatorna is.

A fenti fehér színű illusztráción kívül be lehet szerezni (szinte) minden színben valamint különböző famintázatokkal is, így szinte bármilyen irodabútorhoz illő változatban létezik. „Hagyományosan” a kábelcsatornát csavarozni szoktuk, de mivel esetünkben kisebb terhelésnek van kitéve, kétoldalú ragasztó segítségével is biztonságosan rögzíthető ha éppen a bútor valamelyik lapját nem szeretnénk megfúrni. 
Amennyiben van a számítógépbe fixen bedugva USB hosszabbító vagy a mobiltelefon számára csatlakozó kábel, ezek számára is létezik jópofa felfogatás, amiket az asztal oldalára vagy épp a felső részére ragasztva rendezetten tartja őket és szükség esetén egyből kéznél vannak.

 

Ha nem szeretnénk ragasztani, vagy csak átmenetileg kellene megoldani az asztal mellett lógó madzagok problémáját, vegyünk néhány néhány binder csipeszt. Dolgunk végeztével kifűzzük belőle a kábelt, lecsíptetjük az asztalról és már nyoma sincs a korábbi rendezőnknek.

Ne feledkezzünk meg a padlón futó kábelekről sem. Biztosan mindenkinek volt már olyan esete, amikor a szabadon lévő hosszabbító vezetékében felbukott vagy megrántotta egy óvatlan mozdulattal. Biztonságos rejteket nyújt az úgynevezett lépésálló kábelcsatorna. Ez akár egy küszöb előtt, szekrény mellett elhelyezve el tudjuk benne vezetni a kábeleket. Több részre van osztva, így külön részben futhatnak az elektromos, kommunikációs és egyéb vezetékek.

Aki lakásfelújítás előtt áll, megfontolandó ötlet lehet a műanyag padlószegély használata. Ez használható laminált padló, hajópadló, parketta, PVC padló esetén is és a lent látható módon úgy van kialakítva, hogy néhány kábelt magába tudjon rejteni.

Az elektromos csatlakozó szintén elrejthető, számos megoldás létezik erre is, viszont itt számoljunk azzal, hogy ezek nem tartoznak a filléres kategóriába. Egy-egy rejtett elosztó vagy asztalba építhető energiaoszlop több 10 ezer forint is lehet. 

Költséghatékony megoldást jelenthet a felszerelhető elosztó, itt viszont számoljunk azzal, hogy ezeket mindenképpen csavarral kell rögzíteni. Egyrészt a bennük lógó elektromos kábelek, másrészt az eszköz saját súlya miatt nem javasolt ragasztani (kivéve hacsak nem valami nagyon erős ragasztónk van).

Természetesen a fenti ötleteken túl még több száz és ezer kiegészítő áll rendelkezésünkre, amiből lehet válogatni.Ezek használatának, kombinálásának természetesen csak a fantázia szab határt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .