vasárnap, május 28, 2023
Technika

Kütyük a lakásban

Feleség: Szívem, az mindig ott fog villogni a polcon?
Férj: Hááát, igen, mert az adja az internetet.
Feleség: Tedd el máshova, az ott nagyon szem előtt van és nem is illik oda….

Bizonyára sokaknak ismerős a fenti jelenet, még ha más szereplőkkel is 🙂
Mindennapi életünket behálózzák a routerek, modemek és más eszközök, amik a 21. századi kommunikációt megteremtik és elhozzák otthonunkba. Még ha nem is a fenti képen illusztrációképpen látható 56k-s analóg modemre gondolunk (ami ráadásul még eszeveszett sípolások közepette csatlakozott a központhoz – már ha hajlandó volt csatlakozni), a legtöbb minket körülvevő eszköz valamilyen LED vagy LCD kijelzővel van ellátva, ami jelzi az aktuális állapotát. Mindegyiken van általában

  • egy POWER kijelzés, ami állandóan világít ha áram alatt van az eszköz
  • egy vagy két jelzés arra vonatkozóan, hogy van kapcsolat
  • további egy fény jelzi, hogy az internet-re kapcsolódott
  • ha ezen az eszközön keresztül biztosítja a szolgáltató a telefonvonalat(vonalakat) ezek állapotát is láthatjuk

Ezek így együtt már majdnem olyanok, mint KITT elején a fény

Igen, jól tud az mutatni, de nem este vagy elsötétített szobában, amikor néznénk a TV-t és alkalmanként akarva vagy akaratlanul is oda-oda nézünk, mert tudat alatt is odavonzza a tekintetet.
Még ha nem is ezt az oldalát nézzük, hanem az esztétikumot, hiszen egy pl népiesen berendezett lakásban elég furán mutat a 21. század pislogó vívmánya a polcon.

Szerencsére számos mód van az eltüntetésére. A legfrappánsabb az alábbi képen is látható megoldás, amely segítéségével egy használaton kívüli fiókba rejtjük az eszközt.

(a fenti két kép csak illusztráció innen)
Ez az ötlet megvalósítható egy íróasztal fiókjával vagy az íróasztalok alatt lévő kihúzható billentyűzet tartón is. Nyilván fontos az, hogy ha ki-be tolható fiókot használunk, legyen ráhagyva elegendő vezeték a szabad mozgáshoz.
Az eszköz elektromos kábele viszonylag jól tűri a hajlítást, tekeredést, csakúgy, mint a telefonkábelek és az UTP kábelek is. Ha optikai kábellel csatlakozunk az internethez, elsősorban a fix megoldást válasszuk, mivel ezen kábelek nem nagyon tolerálják ha megtörik vagy becsípik valahová.
Ha ez megtörténne, nos olyankor elalszanak a fények az eszközön és a hibaelhárító lovagjainak érkezéséig sötétek is maradnak – a ház lakói pedig offline módra kárhoztatnak a javításig

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .