szombat, szeptember 30, 2023
Technika

Minekisnevezzelek

Az előző írásban szó esett néhány eszközről, némi modemről és router-ről. Aki ezen bejegyzéseket olvassa, lehet, hogy kisujjból ismeri ezeket az eszközöket és a működési elvüket, de gondoljunk egy picit azon olvasóinkra is, akik most vagy nemrég ismerkedtek meg ezekkel az eszközökkel.

Kezdjük a legegyszerűbbel, a modemmel.
A modem egy mozaikszó, ami a modulátor és demodulátor. Ez egyben a működését is leírja – modulálja, azaz átalakítja a kapott jeleket egy másik formába. Az otthoni modem esetében ez annyit jelent, hogy a számítógép által küldött adatokat átalakítja olyan formára, hogy az továbbítható legyen a telefonvonalon (esetleg mobilhálózaton vagy más távközlési hálózaton). A demoduláció ennek az ellentétje, azaz a külső hálózatról kapott adatokat visszaalakítja olyan formára, hogy azt a számítógép értelmezni tudja. Nyilván az eljárás ettől sokkal-sokkal bonyolultabb és összetettebb, de jelen írás nem azt a célt szolgálja, hogy a részletekkel untassa az olvasót.
Ha van egy modemünk és egy számítógépünk (no persze áram és élő internet előfizetésünk nem árt ha van), akkor nem is kell más, hogy online legyünk.

Egy tipikus ADSL modem:

Az eszköz hátulján egy telefoncsatlakozó van, ide kell dugni a bejövő telefonvonalat és egy RJ45 aljzat található, ahová a felhasználó számítógépe csatlakozik.

Ha már kettő vagy több számítógéppel szeretnénk internetezni egy időben, akkor már szükségünk lesz egy router-re is. A router a felhasználó számítógépe(i) és a modem között foglal helyet. Elvégzi az internethez való csatlakozást és eme kapcsolatot osztja annyi felé ahány eszköz igényli. A kapcsolat lehet vezetékes vagy vezeték nélküli, az eszközök képességeitől függően.

Router illusztráció:

Végigmérve az otthoni eszközt vagy eszközöket, felmerülhet a kérdés, hogy milyen eszköz van otthon. Az alsó képhez hasonlít, de nincs modem otthon? Jó ideje a szolgáltatók olyan eszközt helyeznek ki az előfizetőkhöz, amely a fenti két eszköz együttese, amolyan 2-in-1. Ennek nyilván sok előnye van és kevés háztartásban van egyetlen eszköz, ami ráadásul vezetékes is, így megelégedne egy modemmel. Ha mégis így lenne, nos őket sem éri hátrány, hiszen a fejlettebb eszköz is alkalmas arra, hogy egyetlen eszközt kiszolgáljon.
Visszatérve a gondolatmenethez, az ilyen eszközöket HGW-nek (Home GateWay, otthoni átjáró) nevezzük.

HGW – ő éppen egy olyan példány, amit a kábelTV szolgáltatók adnak az előfizetőnek

Az alsó képen jól látható, hogy a jobb szélén van egy F csatlakozó, amivel a KTV hálózatra csatlakozik és középen a 4 db sárga RJ45 csatlakozón keresztül számítógépek, tv, játékkonzol, stb csatlakoztatható rá. Amit a telefonszolgáltatók biztosítanak, ott az F csatlakozó helyén optikai csatlakozó vagy hagyományos telefoncsatlakozó van.

Na de hová is tudunk átjárni az átjáróval? Nem is modem és nem is router? Mivan?? A kérdés jogos, hiszen az átjáró „hagyományosan” egy olyan eszköz, ami megteremti a kapcsolatot két eltérő típusú hálózat között. Ez jelen esetben meg is történik, mivel például a fenti eszköz alkalmassá teszi az eszközeinket arra, hogy a kábeltévé hálózaton keresztül elérjék az internetet. Ehhez egyrészt a jelet fizikailag alkalmassá kell tenni, hogy a kábelszolgáltató hálózatára kerülhessen és az adatokat logikailag is át kell alakítani. Ugyanez történik, amikor telefonvonalra vagy mobilhálózatra csatlakozik az eszközünk.
Logikailag így kell elképzelni a kapcsolatot:

távközlési hálózat —— modem —— gateway ——- router ——- felhasználó eszköze(i)

ahol a HGW a középen lévő három eszközt egyesíti.

Felmerül a kérdés, hogy a legelőször bemutatott modem, nos az egyben gateway is? Igen. Viszont a router is lehet egy gateway ha arra gondolunk, hogy a szolgáltató hálózata és az otthoni eszközeink között teremti meg a kapcsolatot (logikailag).

Boldog internetezést és villogó modemet kívánok mindenkinek!

One thought on “Minekisnevezzelek
 1. I believe what you published was very logical. But,
  think on this, suppose you typed a catchier title?
  I mean, I don’t want to tell you how to run your website, however
  suppose you added a headline that makes people desire more?
  I mean Minekisnevezzelek is kinda plain. You should peek at Yahoo’s front page and see how they create news titles
  to grab viewers interested. You might try adding a video or a related pic or two to grab readers
  interested about what you’ve written. In my opinion, it would bring your posts a little livelier.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .