szombat, szeptember 30, 2023
Technika

Hogyan válasszuk ki a megfelelő számítógépet?

Elöljáróban annyit szögezzünk le, hogy nem reklám és nem is hype céllal íródott eme cikk. Nem vagyok egyik tábor elkötelezett tagja sem, hanem inkább pártatlan és a megfelelő megoldást kereső-kínáló 🙂

Tipikus példa: tavasz van, beköszöntött a járvány, karantén, gyerek(ek) otthon távoktatásban, szülő vagy mindkét szülő otthon távmunkában. Ez minimum 2, de akár 3 vagy 4 eszköz párhuzamos használatát feltételezi (függően a család létszámától). Ismerősi körömben többeknél előjött a probléma, hogy bővíteni kell az otthoni eszközparkot. Mit lehet ilyenkor tenni? Elkezdődött a karácsonyi lázhoz hasonlító bevásárlási hadjárat, becélozva a nagyáruházakat, ahol potenciálisan ilyen eszköz (is) kapható.
A választékot megpillantva felmerült a kérdés, hogy „melyiket vegyük meg?”.

Felmerül az első kérdés, hogy laptopot vegyünk vagy asztali gépet. Sokan idegenkednek a laptoptól, mivel az a közhiedelem terjedt el, hogy ha elromlik, akkor költséges (vagy nem is gazdaságos) a javítása és nem is nagyon bővíthető. Nos ez ilyen formában nem igaz, hiszen adott esetben egy asztali PC alaplapjának hibája esetén ugyanazzal a problémával szembesülünk – ekkor szerencsés esetben „csak” az alaplapot kell cserélni, rosszabb esetben a processzor, memória is tönkremegy. El kell, hogy mondjam, hogy csakúgy, mint egy asztali számítógép esetében, a laptopok esetében sem jellemző, hogy gyorsan tönkremennek. Szerencsére a mai gyártástechnológia és a gyártók által alkalmazott módszereknek köszönhetően hosszú életű és megbízható készülékek kerülnek ki a szalagról. Kivételt képez természetesen ha „megitatjuk” kakaóval a laptopot vagy ha kis kedvencünk lelöki az asztalról a monitort. A személyes és szakmai véleményem az, hogy megbízhatóságban nincs különbség a hordozható és az asztali számítógépek között.

Az asztali számítógép gyorsabb, mint egy laptop. Nos ez határozottan nem igaz – ha azonos, vagy adott esetben egy gyorsabb hardver található a laptopban, az asztali gép gyengébben fog szerepelni. Ami miatt bárki azt gondolhatja, hogy az asztali gép több vagy jobb, hordozható társánál, téved.

Viszont fontos leszögezni egy fontos tényt, ez pedig az, hogy az asztali PC többféleképpen bővíthető.
Előbbi esetében inkább a bővíthetőség lehetőségéből fakad a nagyobb méret. Több csatlakozó, több port került elhelyezésre az alaplapon annak érdekében, hogy plusz 2-3 bővítőkártyát elhelyezhessünk benne. Asztali gépet annak érdemes választani, aki később 2 vagy 3 videokártyát szeretne használni (pl. videoszerkesztéshez vagy játékhoz), 2-3 vagy több háttértárra van szükség, mert sok adattal dolgozik. Ezeket mind lehetőség van elhelyezni a legtöbb PC házában.
Eme lehetőség persze csak akkor jelentős, ha élni is szeretnénk vele. Ha megelégszünk azzal a teljesítményével, amit mindenféle bővítés nélkül tud nyújtani, gyakorlatilag mindegy, hogy lehet-e bővíteni avagy nem. Ha arra gondolunk, hogy „mi lesz majd később”, igazából akkor se szól egy indok sem egyik eszköz mellett, hiszen a laptopok USB porton keresztül számos plusz eszközt tudnak fogadni. Például a különböző (még profi kategóriás is!) hangkártyák ugyanúgy megvásárolhatóak USB-s és belső (bővítőkártyás) kialakításban is. Ugyanígy a különböző digitalizálók, hálózati kártyák is.

Hála az USB-C csatlakozónak, ami szintén már majdnem minden laptopon megtalálhatóak, akár külső meghajtókat is tudunk csatlakoztatni a gépünkhöz úgy, hogy annak sebessége gyakorlatilag a belső meghajtóval lesz azonos. Ugyanezen a porton keresztül több kijelzőt és akár még külső videokártyát is használhatunk. Egyszóval a lehetőségek végtelenek.

Két fontos tény szól a laptop mellett – a helytakarékosság és a mobilitás. Míg az asztali számítógép házának, a monitornak, egérnek, billentyűzetnek kell egy kisebb íróasztalnyi hely, addig a laptop egy A/4-es papírnyi helyen elfér. A vastagsága sem haladja megy egy 200 oldalas könyv méretét, a súlyuk pedig 2 kilogramm alatt van.
Ha valakinek ezen két szempont nem lényeges, azaz nem utazik és szeret mindig egy jól megszokott helyen dolgozni, akkor nyugodtan vásárolhat asztali gépet.

Összefoglalva a fentieket:

Asztali számítógép

előnyök:

 • sokrétűen bővíthető
 • gyakorlatilag tetszőlegesen variálható monitor, egér, billentyűzet
 • monitorjának mérete nem fix
 • javítás adott esetben könnyebb, olcsóbb

 hátrányai

 • helyhez kötött
 • több áramot fogyaszt
 • nagyobb helyet foglal el a munkaterületen

Laptop:

előnyök

 • hordozható
 • energiatakarékos 
 • kompakt méret
 • halk működés

hátrányok

 • korlátozottabb bővíthetőség
 • javítás adott esetben nehezebb, drágább
 • kevesebb csatlakoztatási lehetőség

Felmerülhet a kérdés, hogy szándékos-e, hogy ugyanannyi előnyt és hátrányt soroltam fel  mindkét ponthoz. Igen, hiszen a döntés szubjektív kell, hogy legyen, egyénileg a felsorolt előnyök és hátrányok alapján kell, hogy döntést hozzunk melyik eszközt választjuk.

Ne menjünk el azon tény mellett sem, hogy ha van egy számítógépünk, az még koránt sem jelenti azt, hogy hazamegyünk és önfeledten használhatjuk.
Szükség van egy operációs rendszerre, ami a legtöbb esetben a Windows. Napjainkban a Windows 10-es verziója elérhető, sok esetben előre telepítve a megvásárolt készülékre. Ilyen esetben nincs más dolgunk, mint a beüzemelést követően megadni néhány adatot és már használatba is vehetjük új készülékünket.

Van olyan eset is, amikor a gyártó ingyenes operációs rendszert mellékel csak, ilyen lehet pl a FreeDOS. Ez egy nagyon alapszintű rendszer, komolyabb munkára nem is alkalmas, néhány fájlkezelő parancs van benne. Ekkor külön kell vásárolnunk egy Windows licenszt és ennek birtokában tudjuk elvégezni a számítógép telepítését. Ehhez hozzájuthatunk ugyanott, ahol a PC-t vesszük vagy webáruházból is megrendelhetjük.

Fontos szólni a piac egy másik fontos szereplőjéről a Mac gépekről. Az Apple kínálatában elérhető laptop (MacBook) és asztali számítógép (Mac Mini és iMac). Bármelyiket is választjuk könnyű dolgunk lesz, hiszen előtelepített MacOS rendszer van mindegyiken, a Windows-hoz hasonlóan néhány információ megadását követően birtokba vehetjük legújabb szerzeményünket.
A Mac Mini és iMac között annyi a különbség, hogy a Mac Mini egy apró számítógép, a használatához szükség van billentyűzetre, egérre és monitorra is – cserébe viszont ezek szabadon választhatóak. Az iMac-et úgy kell elképzelni, mint egy nagy monitor és ebbe van beleépítve a számítógép is. Adnak vele billentyűzetet és egeret, így ezeket nem kell külön beszerezni.
Sokan idegenkednek tőlük egyrészt az áruk, másrészt a használhatóság miatt. Az ára…nos igen, akár duplája is lehet egy hardverileg azonos összeállítású más márkájú modellnek. Ezen árkülönbözet egyrészt a márkanév miatt, másrészt az összeszerelés miatt. A legtöbb készülék háza pl. szálcsiszolt alumíniumból készül, ami a jóval tartósabbá és ellenállóbbá teszi őket a műanyagházas eszközökkel szemben. Adott esetben kétszer vagy háromszor annyiba kerül, mint egy hasonló modell, viszont számíthatunk rá, hogy kétszer vagy háromszor annyi ideig fogjuk tudni kihasználni a képességeit és ezen modellek értékállósága is jobb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .